VEREN VÄRIT

Ke 26.10.2016 klo 19 Kuopion Musiikkikeskus, Kamarimusiikkisali

Ilta koostuu neljästä itsenäisestä teoksesta, jotka johdattelevat vallan, himon, veren, vihan ja rakkauden maailmaan. Lauluja ja musiikkia elämän huumasta.

Käsiohjelmat: 15€ / 10€ seuran jäsenet, eläkeläiset / 2€ opiskelijat - ovelta, vain käteisellä

ESIINTYJÄT:

Sannamaria Kuula, tanssi/koreografia
Juha Hilander, sävellys/sello
Olavi Lappalainen, sello
Atte Antikainen, näyttelijä/draama
Mari-Anni Hilander, laulu
Henri Tikkanen, laulu
Jussi Immonen, piano

TEOKSET:

Ture Rangström: Kung Eriks Visor / Henri Tikkanen, Jussi Immonen
Kung Eriks Visor' on raastava laulusarja Kuningas Erikin (Erik XIV) elämän eri vaiheista; hänen nousustaan valtaan, mielensä järkkymisestä, rakkaudesta vaimoonsa sekä vankeudesta vallankaappauksen jälkeen. Gustaf Frödingin kirjoittamat runot Erikistä kytkeytyvät myös osittain hänen elämänsä loppuaikoihin. Fröding eli viimeiset vuotensa vakuuttuneena siitä, että hänet täytti pahuus. Tältä pahuudelta hän säästi lähimmäisensä välttelemällä ja pyrkimällä jopa kirjaimellisesti olemaan koskematta heitä. Niin myös Kuningas Erik pelkäsi satuttavansa rakasta vaimoaan Karinia sodan kauheuksien aiheuttamien painajaisten pelästyttämänä.
Sarjan lauluja varjostaa epätietoisuus tulevaisuudesta. Synkkyyden seassa pilkahtaa kuitenkin pieniä valon hetkiä. Rangströmin säveltämänä runot saavat hetkittäin sykähdyttävän kauniin muodon kaiken raadollisuuden keskellä. Kung Eriks Visor on kaunistelematon laulusarja inhimillisen, tunteikkaan, äkkipikaisen ja mieleltään järkkyneen miehen kohtalosta.

Judith Weir: King Harald’s Saga / Mari-Anni Hilander
King Harald ́s Saga on kolminäytöksinen ooppera joka perustuu todelliseen historialliseen tapaukseen: Norjalaisten maihinnousuun Englantiin 1066, jota johti kuningas Harald ”Hadradi”. Maihinnousu päättyi tuhoisasti taisteluun Stamfordin sillalla.
Ooppera on kirjoitettu sopraanosolistille a cappella, joka esittää kaikki kahdeksan roolia sekä norjalaisen armeijan osuuden. Oopperaan kuuluu myös lyhyet puheosuudet, jotka esittelevät näyttämölle panon. Vaikka teksti on vanha, sen ajattomuus korostuu lopun aariassa, missä puhutaan sodan ja sen tuhoisten seurausten vaikutuksista.

The Pulse You Gave Me  / Sannamaria Kuula, Juha Hilander, Olavi Lappalainen
Sannamaria Kuulan ja Juha Hilanderin teos on musiikkia, performancea ja nykytanssia. Se on henkinen läpileikkaus sydämestä, sen voimasta ja voimattomuudesta.
Idea teoksen toteuttamiseen on syntynyt keskustelusta Rangströmin laulusarjan ja Weirin oopperan teemoista. Teemana sydämen syke ja rytmi, elämän ylläpitävä voima.

Monologi - työmateriaalina kirjeitä rintamalta / Atte Antikainen

KOKONAISUUDEN KESTO: n. 1 h

Henri Tikkanen aloitti lauluopinnot Kuopion konservatoriossa syksyllä 2010, jatkoi 2011 konservatorion ammatilliseen koulutukseen ja 2013 Savonia-ammattikorkeakouluun. Konservatoriossa ja ammattikorkeakoulussa hänen laulunopettajansa oli Pertti Rusanen. Tikkanen on täydentänyt opintojaan myös professori Dorothy Irvingin (Tukholma), baritoni Tommi Hakalan sekä baritoni Fredrik Zetterströmin (Tukholma) johdolla. Henri aloitti syksyllä 2014 opinnot Sibelius-Akatemian laulumusiikinosastolla opettajanaan Hannu Niemelä.

Ensimmäisen oopperaroolinsa Tikkanen teki Poliisiupseerina Rossinin Sevillan parturissa syksyllä 2012 Kuopiossa. Sittemmin hän on kartuttanut kokemustaan useilla näyttämöillä monipuolisissa rooleissa. Tikkanen on myös kokenut esiintyjä hengellisissä teoksissa. 2015 ja 2016 hän on ollut mukana Savonlinnan oopperajuhlakuorossa. Kilpailumenestystä Tikkaselle on karttunut finaalipaikalla Timo Mustakallio -laulukilpailussa (2015) sekä toisella sijalla Helsinki Lied -kilpailun A-sarjassa (2015) lied-parinsa, pianisti Mariola Aniolekin kanssa. Tulevana syksynä on vuorossa esiintymiset mm. Heikki sarmannon John the Baptist -oratoriossa Johannes Kastajana, sekä Kuopion Tuomiokirkossa toteutettavassa Elias Oratoriossa Eliaana.

Jussi Immonen on kuopiolainen, Joensuusta kotoisin oleva pianisti. Hän on valmistunut muusikoksi Joensuun konsevatoriosta keväällä 2014 Reija Kähkösen johdolla. Tällä hetkellä Immonen opiskelee musiikkipedagogiksi kolmatta vuotta Savonia AMK:ssa opettajanaan Kirsti Huttunen. Immonen on soittanut useissa kamarimusiikkikokoonpanoissa sekä useiden laulajien kanssa. Hänellä on myös kokemusta orkesterin solistina esiintymisestä sekä orkesterin pianistina toimimisesta oopperakokoonpanoissa. Mestarikursseilta Immonen on kartuttanut osaamistaan mm. Janne Mertasen, Risto Kyrön, Tuija Hakkilan, Risto Laurialan ja Anu Vehviläisen johdolla.

Mari-Anni Hilander, musiikinmaisteri (MuM), laulaja sekä laulunopedagogi. Mari-Anni on kuopiolainen sopraano. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta v. 1996 musiikkikasvatuksen osastolta ja on opiskellut laulua myös laulumusiikin osastolla. Mari-Anni suoritti laulun A-tutkinnon keväällä 2010 ja on täydentänyt opintojaan myös Teatterikorkeakoulussa teatteripedagogiikan  PD –tutkinnolla.

Mari-Annin lauluohjelmisto ulottuu vanhasta musiikista rytmimusiikkiin, vanhoista virsistä moderniin taidemusiikkiin. Hänen suhtautumisensa laulamiseen ja musiikkiin on tutkivaa sekä jatkuva uuden oppiminen kiinnostaa.

Mari-Annin lauluopettajina ovat toimineet mm. Lasse  Riutamaa, Maikki Apajalahti ja Kaija Nuoranne. Nykyisin hän opiskelee laulua Tukholmassa Veikko Kiiverin sekä professori Dorothy Irvingin johdolla. Mari-Anni esiintyy laulajana yksin sekä erilaisissa kokoonpanoissa ja kuorojen solistina. Hän on konsertoinut eri puolella Suomea ja Eurooppaa. Tällä hetkellä hän toimii laulun lehtorina Savonia-ammattikorkeakoulun Kuopion Musiikki- ja Tanssiakatemiassa. Lisäksi hän kouluttaa laulajia ja kuoroja ympäri Suomea ja on Suomen naiskuoroliiton musiikkivaliokunnan pitkäaikainen jäsen.

Juha Hilander valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen koulutusohjelmasta 1986, pääaineenaan sello. Vuodesta 1987 hän on toiminut musiikin lehtorina Kuopion Musiikkilukiossa. Vuodesta 2015 koulun nimi on ollut Kuopion Taidelukio Lumit. Hän toimii myös koulun apulaisrehtorina.

Juha Hilander on menestynyt sävellykilpailuissa. 1987 hän voitti Octatus ry:n järjestämän sävellykilpailun ja 2010 hän sijoittui jaetulle toiselle tilalle jyväskyläläisen naiskuoro Vappujen 100-vuotisjuhlan merkeissä järjestetyssä sävellyskilpailussa. Sulasolin Keski-Pohjanmaan piirin järjestämässä Kaikukoppa 2016 kuorosävellyskilpailussa hän voitti toisen palkinnon naiskuorolle sävelletyllä Veen tytti, veen neiti laululla. Hänen sävellystuotantonsa on pääosaltaan vokaalimusiikkia.

Luottamustehtäviin Juha on osallistunut useissa eri musiikkialan yhdistyksissä. Pohjois-Savon taidetoimikunnan työskentelyyn hän osallistui säveltaiteen edustajana 2010-2013. Director musices arvonimi hänelle myönnettiin 2010.

Atte Antikainen on 23-vuotias Siilinjärveltä kotoisin oleva näyttelijä. Hän opiskelee Tampereen yliopiston Nätyllä, viisi vuotisessa teatterityön tutkinto-ohjelmassa kolmatta vuotta. Ensi keväänä hänen on määrä valmistua teatteritaiteen kandiksi. Ylioppilaaksi hän valmistui keväällä 2012 Kuopion Yhteiskoulun Musiikkilukiosta. Aten on voinut viimeisimmäksi nähdä Kuopion Uuden Kesäteatterin Tapsan tähti -esityksessä nuorena Tapio Rautavaarana. Hän oli myös vuosi sitten mukana menestyksekkäässä Tampereen Työväen Teatterin koko perheen fantasiamusikaalissa Mestaritontun seikkailut. Kyseisessä musikaalissa hän teki neljä eri roolia, ehkä merkittävimpänä ilkeä Julma-Kumma. Atte on ollut aktiivisesti myös mukana kuopiolaisessa Äijä-produktiossa. Äijien mukana hän on ollut mm. esityksissä Jannesta: Lauluja ja tarinoita nuoresta Sibeliuksesta, sekä Tukkijätkät.

Sannamaria Kuula on valmistunut tanssitaiteenmaisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2007, jonka jälkeen hän on vaikuttanut laaja-alaisesti tanssin kentällä. Hän on työskennellyt tanssijana sekä tehnyt koreografioita lukuisiin tanssiteoksiin (mm. Havainto vuonna 2015 ja norma II 2013) sekä teatteriproduktioihin, kuten MINNA-musikaali. Tanssinopettajana Kuula on toiminut mm. Savonia.ammattikorkeakoulussa sekä Taidelukio Lumitissa. Hän on ollut Itäisen tanssin aluekeskuksen hallituksen varapuheenjohtajana vuodesta 2011 lähtien. 

Olavi Lappalainen on opiskellut sellonsoittoa Oulun konservatoriossa Lauri Laitisen oppilaana. Hän on toiminut Oulun kaupunginorkesterin sellistinä ja nykyisin hän on Kuopiossa toimivan Tahdistin-orkesterin soolosellistinä.