OPERA!

La 4.5.2019 klo 14 Kuoppakankaan työkeskus, Varkaus

Ohjelma:
G. Ligeti: 6 bagatellia puhallinkvintetille
G. Briccialdi: Puhallinkvintetto
L. Berio: Opus Number Zoo
M. Ravel: Le Tombeau de Couperin
G. Bizet: Carmen-sarja

Esiintyjät:
60° Quintet:
Niamh McKenna, huilu
Takuya Takashima, oboe
Tuulia Ylönen, klarinetti
Etienne Boudreault, fagotti
Ville Hiilivirta, käyrätorvi

ESIINTYJISTÄ:
Niamh McKenna (s. 1991) on saksalais-irlantilainen huilisti. Hän on Turun filharmonisen orkesterin huilun äänenjohtaja. Hän opiskeli Lyypekissä, Freiburgissa, Baselissa ja Amsterdamissa opettajinaan mm. Angela Firkins, Felix Renggli ja Kersten McCall. Vuodesta 2015 hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Petri Alangon luokalla. Niamh on soittanut Baselin sinfoniaorkesterissa, Lyypekin filharmonikoissa, Concergebouwin kamariorkesterissa, Euroopan nuoriso-orkesterissa ja Schleswig-Holsteinin festivaaliorkesterissa. Vuonna 2013 hän voitti Kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin orkesteriakatemian koesoiton, minkä seurauksena hän vietti vuoden esiintyen orkesterin kanssa ja saaden intensiivistä opetusta orkesterin puupuhallinryhmien jäseniltä.

Muutettuaan Suomeen Niamh on ollut kysytty sijainen huilun äänenjohtajana Radion Sinfoniaorkesterissa ja Tapiola Sinfonietassa. Hän on tällä hetkellä Radion Sinfoniaorkesterin määräaikainen huilun 2. soolohuilisti. Niamh on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona lukuisilla festivaaleilla kuten Kuhmon kamarimusiikissa, Crusell-viikolla Uudessakaupungissa, KuruFestissä Ylöjärvellä, Schiermonnikoog festivaaleilla Alankomaissa sekä Turun musiikkijuhlilla.

 

Takuya Takashima (s.1978 Kushiro, Hokkaido, Japani) aloitti pianonsoiton Kawai music schoolissa ja soitti koulun puhallinorkesterissa trumpettia, saksofonia ja oboeta. Hän valmistui Sapporon Hokkaido University of Educationista musiikkikasvatuksen linjalta 2001 opettajanaan Sapporon sinfoniaorkesterin oboisti Iwasaki Hiromasa. Takashima opiskeli 2000-01 vaihto-oppilaana ja sen jälkeen varsinaisena opiskelijana Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui 2008 musiikin maisteriksi. Hänen opettajiaan olivat Jouko Teikari ja Sven-Erik Paananen sekä barokkioboen soitossa Anna-Maija Marttinen. Hän oli Cité Internationale des Arts’ssa Pariisissa residenssitaiteilijana vuosina 2007-08 ja opiskeli oboeta Jacques Tysin ja barokkioboeta Rafael Palacioksen johdolla.

Takashima debytoi Sapporon sinfoniaorkesterin solistina 1999 Richard Straussin oboekonsertolla. Hän sai vuonna 2000 sekä Hokkaido International Music Exchange Societyn (HIMES) kilpailussa että Lahden puhallinkilpailuissa ensimmäisen palkinnon. Hän sai HIMES:ltä ja Hokkaidon Arts Foundationilta apurahan, joka mahdollisti opiskelun Sibelius-Akatemiassa. Hänet valittiin Pacific Music Festivalin akatemiaan vuosina 2000, 2003 ja 2004. Hän on soittanut festivaalissa Valery Gergievin, Bernard Haitinkin, Edo de Waartin, Fabio Luisin ja Charles Dutoit’n johdolla.

Takashima on työskennellyt vuodesta 2001 lähtien Turun filharmonisessa orkesterissa, jossa hän toimii nykyisin oboen äänenjohtajana. Hän on soittanut ja työskennellyt intendenttinä Sapporossa Pacific Music Festivalissa vuosina 2005-2013. Hän on esiintynyt kamarimusiikkikonserteissa ja omissa resitaaleissa Suomessa, Ranskassa ja Japanissa. Hän on levyttänyt säveltäjä Paul Schützen kanssa improvisaatiomusiikin Josiah McElhenyn installaatioon “Island Universe”, joka on ollut esillä Lontoon ja Madridin taidemuseoissa. Hän on opettanut Turun seudun musiikkiopistossa oboen soittoa.

 

Tuulia Ylönen on opiskellut klarinetinsoittoa Osmo Vänskän, Reijo Koskisen, Kari Kriikun ja Charles Neidichin oppilaana sekä Lontoossa John McCawn ja Michael Collinsin johdolla. Hän on osallistunut mm. Thomas Friedlin, György Kurtagin ja Ralf Gothonin mestarikursseille. Ylönen suoritti klarinettidiplominsa Sibelius-Akatemiassa erinomaisin arvosanoin vuonna 1995 ja soitti ensikonserttinsa vuotta myöhemmin.

Kamarimuusikkona hän on esiintynyt mm. Kuhmon, Naantalin, Korsholman, Kemiön ja Uudenkaupungin musiikkijuhlilla sekä useissa Euroopan maissa mm. Lockenhausin musiikkijuhlilla Itävallassa. Tuulia Ylönen on myös esittänyt aktiivisesti uutta suomalaista musiikkia. Hän ollut mm .Zagros-yhtyeen jäsen. Vuosina 2003-2005 Ylönen toimi Lahti Sinfonian klarinetin äänenjohtajana. Vuodesta 2005 lähtien hän on toiminut Suomen Kansallisoopperan Orkesterin vuorottelevana klarinetin äänenjohtajana. Hän opettaa Sibelius-Akatemiassa tuntiopettajana klarinetinsoittoa.

 

Etienne Boudreault aloitti opintonsa Quebecin musiikkikorkeakoulussa Saguenayssa opettajanaan Richard Gagnon. Hän jatkoi opintojansa Indianan yliopistossa professori Kim Walkerin johdolla ja myöhemmin Geneven musiikkikorkeakoulussa Lontoon sinfoniaorkesterin soolofagotistin Roger Birnstinglin ja Berliinin filharmonikoiden soolofagotisti Daniele Damianon johdolla. Hän on myös osallistunut Milan Turkovichin, Mordechi Rechtmanin ja Christopher Millardin mestarikursseille. 17-vuotiaana Etienne voitti Canadian Music Competition-kilpailun (CMC) puhallinsarjan ja vuonna 1997 hän voitti yleissarjan National Music Festival of Canadakilpailussa.

Etienne Boudreault esiintyy säännöllisesti eurooppalaisilla musiikkifestivaaleilla, mm. Kuhmon kamarimusiikissa, Korsholman musiikkijuhlilla, KuruFestissä, Storioni festivaaleilla Hollannissa, Mozart-festivaaleilla Belgiassa ja Esbjerg International Chamber Music -festivaaleilla Tanskassa. Hän on soittanut myös mm. l'Orchestre de la Suisse Romanden, Vancouverin sinfoniaorkesterin ja Sønderjyllannin sinfoniaorkesterin solistina. Etienne on työskennellyt soolofagotistina Sønderjyllannin sinfoniaorkesterissa sekä Århusin sinfoniaorkesterissa, ja hänellä on ollut vakituinen kiinnitys myös kamariyhtyeissä Ensemble MidtVest ja Esbjerg Ensemble. Etienne on ollut opettajana Odensen konservatoriossa sekä Play With A Pro - online sivustolla. Etienne Boudreault on Turun filharmonisen orkesterin uusi soolofagotisti.

 

Ville Hiilivirta opiskeli käyrätorven soittoa Timo Ronkaisen johdolla Sibelius-Akatemiassa ja Hannoverin musiikkikorkeakoulussa Markus Maskuniityn oppilaana. Hiilivirta on menestynyt useissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa saavuttaen mm. 2. sijan Lahden IV valtakunnallisissa vaskikilpailuissa 2003, 1. sijan 7. eurooppalaisissa käyrätorvikilpailuissa Marlissa Saksassa 2006 sekä 1. sijan Lieksan 3. kansainvälisissä käyrätorvikilpailuissa 2010. Lieksan 4. käyrätorvikilpailuissa vuonna 2016 hän toimi tuomariston jäsenenä.

Hiilivirta on esiintynyt useimpien suomalaisten orkestereiden sekä Gulbenkian-orkesterin (Lissabon) solistina. Hiilivirta on esiintynyt Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Tampereen kaupunginorkesterin kamarimusiikkisarjoissa, Lieksan vaskiviikolla, Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla, Crusell-viikolla Uudessakaupungissa, Musiikkia! Ruovesimusiikkijuhlilla sekä Korsholman musiikkijuhlilla. Kälviän musiikkileirillä Hiilivirta on opettanut vuodesta 2014.

Hiilivirta on toiminut äänenjohtajatehtävissä useimmissa suomalaisissa orkestereissa, Ruotsin Kuninkaallisissa Filharmonikoissa, Esa-Pekka Salosen kutsumana Lontoon Philharmonia-orkesterissa sekä Saksassa Baijerin ja Essenin valtionorkestereissa. Syksyllä 2015 Hiilivirta kutsuttiin Anu Talin johtaman Nordic Symphony Orhcestran käyrätorviryhmän äänenjohtajaksi. 2008-2009 hän oli Tampereen kaupunginorkesterin jäsen. Vuodesta 2010 hän on toiminut Helsingin kaupunginorkesterin käyrätorviryhmän äänenjohtajana. Kauden 2015-16 Hiilivirta toimi Suomen kansallisoopperan käyrätorviryhmän äänenjohtajana. Hiilivirta on kamariorkesteri Avanti!n vakituinen soittaja.