ALTTOVIULU JA YSTÄVÄT

La 24.10.2020 klo 18 Pielaveden kirkko

Sonja Koistinen, alttoviulu
Andra Kaus, piano
Ulla Knuuttila, alttoviulu
Tony Iivonen, harmonikka

Bach - Schubert - Bartók - Piazzolla

Käsiohjelmat 10€

Ohjelma:

Johann Sebastian Bach: Brandenburgilainen konsertto no. 6 B-duuri BWV 1051
1. Allegro (sovitus kahdelle alttoviululle ja pianolle)

Franz Schubert: Arpeggione-sonaatti (sovitus alttoviululle ja pianolle)

Valikoima suomalaisia kansanlauluja, kokoelmasta "Täällä pohjantähden alla" sov. Matti Murto (alttoviululle ja harmonikalle)

Béla Bartók: Kuusi romanialaista kansantanssia (sovitus alttoviululle ja harmonikalle)
1. Joc cu bâtâ
2. Brâul
3. Pe loc
4. Buciumeana
5. Poarga româneasca
6. Maruntel

Astor Piazzolla: La Grand Tango (sovitus alttoviululle ja harmonikalle)

ESIINTYJISTÄ:

Sonja Koistinen (s.1988) aloitti musiikkiopintonsa viulunsoitolla 13-vuotiaana. Muutamaa vuotta myöhemmin sivuaineeksi valikoitui alttoviulu, josta tuli hänen pääinstrumenttinsa vuonna 2006. Koistinen on valmistunut Kuopion konservatorion toiselta asteelta muusikoksi vuonna 2010 opettajanaan Zoja Istomina ja Savonia-ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi (alttoviulun soitonopettaja) vuonna 2015 opettajanaan Atso Lehto. Koistinen on täydentänyt opintojaan mestarikursseilla opettajinaan mm. Danel-kvartetti ja Anna Kreetta Gribajcevic. Vuodesta 2018 hän on lisäkouluttautunut Porvoon seudun musiikkiopiston mestariluokalla opettajanaan Pirkko Simojoki.

Sonja Koistinen työskentelee tällä hetkellä Kuopion konservatoriossa alttoviulun-, viulun ja yhteissoiton opettajana. Hän on toiminut myös erilaisten musiikkikurssien opettajana Kuopion kansalaisopistossa sekä alttoviulun-, viulun ja yhteissoiton opettajana Soisalo-musiikkiopistossa. Hän on opettanut alttoviulun- ja viulunsoittoa myös Nilsiän musiikkileirillä. Koistinen työskentelee opetuksen lisäksi myös freelancer-muusikkona kamarimusiikissa ja orkestereissa. Hän on soittanut mm. Kuopion kaupunginteatterin orkesterissa ja Kuopion kaupunginorkesterissa.

 

Andra Kaus (s. 1976) on opiskellut pianonsoittoa Kuressaaren musiikkiopistossa, Tallinnan Georg Ots  konservatoriossa ja Viron Musiikkiakatemiassa, josta valmistui pianonsoitonopettajaksi vuonna 2002 ja musiikin maisteriksi vuonna 2004 pääaineenaan kamarimusiikki. Vuosina 2003–2005 hän opiskeli Jyväskylän ammattikorkeakoulun erikoistumisopintojen kamarimusiikkilinjalla. Uutta ammatillista sarkaa hän lähti kyntämään aloittaessaan syksyllä 2019 kirkkomusiikin opinnot Sibelius-Akatemiassa Kuopiossa.

Kaus on työskennellyt vuodesta 2002 päätoimisesti Soisalo-musiikkiopiston, aiemman Keski-Savon musiikkiopiston, Pieksämäen toimipisteessä pianonsoitonopettajana ja säestäjänä. Hän oli toimipisteen johtaja vuosina 2003–2017. Andra Kaus on työskennellyt säestäjänä Tallinnan Georg Ots  konservatorion laulu- ja puhallinluokilla sekä Partaharjun puhallinkursseilla, Perheniemen laululeireillä ja Jorma Hynnisen mestarikurssilla. Hän on tehnyt yhteistyötä monien instrumentalistien ja laulajien kanssa sekä toiminut kuorojen säestäjänä. Hän on konsertoinut Suomen lisäksi Virossa, Ruotsissa, Liettuassa ja Espanjassa. Yhteistyö alttoviulisti Sonja Koistisen kanssa alkoi vuonna 2016.

 

Kuopion konservatorion kasvatti Ulla Knuuttila (s.1994) tekee tällä hetkellä Frankfurtin musiikkikorkeakoulussa maisteritutkintoja pääaineenaan alttoviulu sekä jousikamarimusiikki opettajinaan prof.  Andreas Willwohl sekä Tim Vogler. Hän valmistui musiikin kandidaatiksi syksyllä 2018 prof. Roland Glasslin alttoviululuokalta sekä Sibelius-Akatemiasta, jossa hän opiskeli Pirkko Simojoen sekä Atso Lehdon oppilaana. Lukuvuonna 2015-16 Knuuttila suoritti Erasmus-vaihtovuoden Berliinin Universität der Künstessä prof. Wilfried Strehlen luokalla ja 2018-19 hän opiskeli Münchenin musiikkikorkeakoulussa prof. Glasslin luokalla

Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Tabea Zimmermann, Lars-Anders Tomter, Atte Kilpeläinen, Sergei Malov ja Zvi Carmelin. Kamarimusiikkiuralla merkittäviä opettajia ovat olleet mm. Marko Ylönen, Eberhard Feltz, Heime Müller (Artemis Quartet) sekä Casals -kvartetin jäsenet. Orkesterikokemusta hän on kerännyt mm. Radion sinfoniaorkesterista, Kuopion kaupunginorkesterista, Helsinki-sinfoniettasta sekä Deutsche Philharmonie Merckistä.

Vuonna 2017 Knuuttila oli Tampereen alttoviulukilpailun finalisti ja marraskuussa 2018 hän voitti Polytechnische Gesellschaftin kamarimusiikkikilpailun Malion-kvartetin kanssa, jonka jäsen hän oli 2017-2020. Kvartetti opiskeli myös Euroopan kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja oli mm. Villa-Musica Rheinlandt-Pfaltzin sekä PE-Förderungin stipendiaatti. Knuuttilaa ovat tukeneet myös mm. Suomen kulttuurirahasto, Pohjois-Savon maakuntarahasto, Pro Musica -säätiö.

 

Tukholmasta kotoisin oleva Tony Iivonen (s. 1993) on ruotsinsuomalainen harmonikansoittaja, joka valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2019 Mika Väyrysen luokalta Sibelius-Akatemiasta. Kandidaattivaiheessa hänen opettajanaan oli Matti Rantanen. Ennen ammattiopintoja hän sai opetusta mm. Oleg Sharovilta Pietarin Rimki-Korsakov -konservatoriossa sekä Max Bonnaylta Pariisissa. Tukholmassa Iivosen opettajana toimi Valeri Kolyganov ja kesäisin tärkeä opettaja oli myös Pasi Hirvonen. Mestarikursseilla häntä ovat lisäksi opettaneet mm. Viacheslav Semionov, Friedrich Lips ja Geir Draugsvoll.

Kilpailumenestystä hän on saavuttanut kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Vuonna 2007 hän voitti Ruotsin nuorten solistien kilpailun Örebrossa, finaalikappaleenaan Petri Makkosen ”The Flight Beyond the Time”. Iivonen pääsi soittamaan Ruotsin radionsinfoniaorkesterin solistina 2009 Östersjö-festivaaleilla ja sen jälkeenkin hän on ollut orkesterin riveissä avustajana.

Tony Iivonen on koko elämänsä soittanut siskonsa Mariellen kanssa viulu-harmonikka-duoa, ja Duo Iivonen onkin konsertoinut Suomessa ja Ruotsissa laajasti mm. Tukholman Berwaldhallenissa sekä Helsingin Musiikkitalossa Finland 100 Worldwide -konsertissa. Tällä hetkellä hän opettaa harmonikansoittoa Nordiska Musikgymnasietissa Tukholmassa ja St. Sigfrids folkshögskolassa Växsjössä ja on sijaistanut aiemmin mm. Kuhmon musiikkiopistossa sekä Tukholman ja Huddingen kulttuurikouluissa. Vuodesta 2014 asti hän on ollut kesäisin opettajana Tukholmassa harmonikkaleirillä.

 

Konsertin järjestävät Kuopion kamarimusiikkiseura ja Pielaveden musiikinystävät