SUOMIGNOLE

Pe 20.3.2015 klo 19 Kamarimusiikkisali, Kuopion Musiikkikeskus

Aho - de Falla

Irina Zahharenkova, piano
Päivi Kukkonen, huilu
Dimas Ruiz Santos, oboe
Sanna Viljasaari, klarinetti
Sanna Haverinen, viulu
Mikko Väisänen, alttoviulu
Elena Hämäläinen, sello
 

Manuel de Falla: Cembalokonsertto (esitetään pianolla)

Manuel de Falla: Espanjalaiset tanssit

Kalevi Aho: 7 inventiota ja postludi oboelle ja sellolle

Kalevi Aho: Kvintetto huilulle, oboelle, viululle, alttoviululle ja sellolle

 

KONSERTIN MUUSIKOISTA:

Irina Zahharenkova on sukupolvensa menestyneimpiä pianisteja, jonka ohjelmisto ulottuu barokista nykypäivään niin solistina kuin kamarimusiikkona. Hän on voittanut useita suuria kansainvälisiä kilpailuja, kuten Johann Sebastian Bach -kilpailun (Leipzig 2006), Alessandro Casagrande -kilpailun (Italia 2006), George Enescu -kilpailun (Romania 2005) ja Premio Jaén -kilpailun (Espanja 2004).

Zahharenkova syntyi Kaliningradissa, jossa hän aloitti musiikkiopintonsa neljävuotiaana äitinsä oppilaana. Kolmetoistavuotiaana hän muutti perheensä kanssa Tallinnaan, jossa hän myöhemmin valmistui Georg Ots -musiikkikoulusta ja vuonna 2003 musiikin maisteriksi Viron musiikkiakatemiasta opettajinaan Mare Ots ja Lilian Semper. Hän tuli Sibelius-Akatemiaan vaihto-oppilaana vuonna 2002 ja aloitti vakituisena opiskelijana seuraavana vuonna Hui-Ying Lui-Tawaststjernan pianoluokalla. Hän on ollut jatko-opiskelijana Viron musiikkiakatemiassa vuodesta 2003.

Zahharenkova on osallistunut András Schiffin, Victor Merzhanovin, Stephen Bishop Kovacevichin, Malcolm Bilsonin ja Angela Hewittin mestarikursseille. Piano-opintojensa ohella hän on suorittanut myös cembalon, fortepianon, urkujensoiton, kemian sekä virolaisen ja suomalaisen filologian syventäviä opintoja. Hän vastaanotti Borletti-Buitoni -säätiön palkinnon vuonna 2007.

 

Päivi Kukkonen opiskeli ensimmäiset kymmenen vuotta huilunsoittourastaan Kuopion konservatoriossa Herbert Lindholmin opissa. Helsingissä Sibelius-Akatemiassa oppia kertyi Liisa Ruoholta, Hanna Juutilaiselta sekä Ilpo Mansnerukselta. Diplomit sekä huilunsoitosta että kamarimusiikista hän suoritti erinomaisin arvosanoin vuosina 2010 ja 2011. Kuopion kaupunginorkesterissa huilun äänenjohtajana Päivi on toiminut vuodesta 2008 lähtien. Aktiivinen kamarimusiikkitoiminta mm. Fantasiakvintetin riveissä tuo mukavaa vastapainoa orkesterityölle.

 

Dimas Ruiz opiskeli Real Conservatorio Superior de Músicassa Madridissa oboensoittoa Juan Carlos Báguenan johdolla. Dimas jatkoi opintojaan Göteborgin yliopistossa opettajanaan Mårten Larsson. Hän on opiskellut myös orkesterinjohtoa opettajinaan Andrés Zarzo ja Miguel Romea.

Vuodesta 2006 lähtien Dimas on toiminut oboensoitonopettajana Madridissa. Työnsä ohessa hän on keikkaillut Madridin orkestereissa ja soittanut kamarimusiikkia. Suomeen hän saapui ensi kertaa työn merkeissä vuonna 2009, jolloin hän työskenteli pari kuukautta Sinfonia Lahdessa. Syksystä 2014 lähtien Dimas on toiminut Kuopion kaupunginorkesterin oboen varaäänenjohtajana.

Sanna Viljasaari aloitti klarinetinsoiton Riihimäen musiikkiopistossa vuonna 1996 opettajanaan Petri Vallius ja Asko Heiskanen. 2002 hän aloitti ammattiopintonsa Turun Musiikkiakatemiassa Tapio Liukkosen johdolla. Sen jälkeen Viljasaari on opiskellut Tanskan Kuninkaallisessa Musiikkiakatemiassa ja Norjan Musiikkikorkeakoulussa opettajinaan Lee Morgan, Hans Christian Bræin ja Bjørn Nyman. Opintojaan hän on täydentänyt erilaisilla mestarikursseilla mm. Martin Fröstin, Fabio di Cassolan, Michel Arrignonin, Yehuda Giladin ja Herman Stefansonin johdolla.

Uransa aikana Viljasaari on ollut aktiivinen kamarimuusikko ja hän on konsertoinut monen eri kokoonpanon kanssa  niin Suomessa kun muissakin Pohjoismaissa. Hän on toiminut orkesterimuusikkona mm. Turun Filharmonisessa orkesterissa, Norjan Kansallisoopperassa, Pohjois-Norjan Oopperassa, Norjan Radion orkesterissa, Trondheimin Sinfonietassa sekä Ilmavoimien sotilassoittokunnssa. Tällä hetkellä Viljasaari toimii varaäänenjohtajan sijaisena Kuopion Kaupunginorkesterissa.

 

Sanna Haverinen on kuhmolaissyntyinen viulisti. Hän on opiskellut viulunsoittoa Kuopiossa ja Jyväskylässä Zoja Istominan ja Anatoli Melnikovin johdolla. Valmistuttuaan vuonna 2009 musiikkipedagogiksi Haverinen on opettanut viulunsoittoa eri puolilla Suomea ja ollut viulistina mm. Oulun kaupunginorkesterissa. Vuodesta 2011 lähtien Haverinen on toiminut Kuopion kaupunginorkesterin 2. viulun äänenjohtajana.

 

Alttoviulisti Mikko Väisänen opiskeli Kuopion konservatoriossa ensin Seija Mönkkösen ja sitten Tapio Myöhäsen opastuksella. Hän valmistui vuonna 2000 musiikkipedagogiksi. Väisänen jatkoi opintojaan Tel Avivin musiikkiakatemiassa Prof.Yuri Gandelsmanin luokalla. Suomeen palattuaan vuonna 2002 hän ryhtyi valmistamaan solistisia erikoistumisopintoja Tampereen AMK:ssa opettajinaan Mishal Slobodaniuk ja Ari Angervo. Valmistumisen jälkeen 2004 hänet kiinnitettiin Kuopion kaupunginorkesterin varaäänenjohtajaksi. Vuodesta 2012 hän on toiminut alttoviulujen äänenjohtajana.

Elena Hämäläinen opiskeli sellonsoittoa ensin Turun Musiikkiakatemiassa Erkki Lahesmaan johdolla ja myöhemmin Göteborgin yliopiston orkesteriakatemiassa Johan Sternin johdolla. Orkesterikokemusta kertyi myös mm. Orkester Nordenista Ja European Union Youth Orchestrasta.

Vuosina 2003-2006 Elena opetti sellonsoittoa Turun koululaitoksessa. 2007-2010 Elena toimi Malmön oopperaorkesterin sellistinä ja hoiti myös äänenjohtajan sijaisuuksia. 2010 Elena muutti Madridiin perhesyistä. 2011-2012 hän työskenteli Oviedon kaupunginorkesterin varaäänenjohtajana. Ennen Kuopioon muuttoa  Elena ehti soittaa orkestereissa ja kamarimuusikkona ympäri Espanjaa ja oli mm. nykymusiikkiin erikoistuneen Matritum ensemblen jäsen.