Pitkäperjantain HARTAITA SÄVELIÄ

Pe 3.4.2015 klo 18 Rautalammin kirkko

Bach - Pergolesi

Mari-Anni Hilander, sopraano
Marjatta Airas, altto
Ossi Jauhiainen, tenori
Henri Tikkanen, basso
Elena Hämäläinen, sello
Outi Keskisipilä, urut

Yhteistyössä Rautalammin seurakunnan kanssa.
Käsiohjelmat 10 € - ovelta, vain käteisellä.

KONSERTIN ESIINTYJISTÄ:

Mari-Anni Hilander, musiikinmaisteri (MuM), laulaja sekä laulupedagogi. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen osastolta ja on opiskellut laulua myös laulumusiikin osastolla. Mari-Anni suoritti laulun A-tutkinnon keväällä 2010 ja on täydentänyt opintojaan myös Teatterikorkeakoulussa. Mari-Annin lauluohjelmisto ulottuu vanhasta musiikista rytmimusiikkiin, vanhoista virsistä moderniin taidemusiikkiin. Hänen suhtautumisensa laulamiseen ja musiikkiin on tutkivaa sekä jatkuva uuden oppiminen kiinnostaa. 

Nykyisin Mari-Anni opiskelee laulua Tukholmassa professori Dorothy Irvingin johdolla. Hän esiintyy  laulajana eri puolilla Suomea ja Eurooppaa mm. pianisti Kristian Attilan sekä kitarataiteilija Markku Laakson kanssa sekä erilaisissa kokoonpanoissa ja kuorojen solistina. Vuoden 2015 alusta Mari-Anni on toiminut klassisen laulun lehtorina Savonia-ammattikorkeakoulun Kuopion Musiikki- ja Tanssiakatemiassa sekä kouluttaa laulajia ja kuoroja ympäri Suomea. Mari-Anni on Suomen naiskuoroliiton musiikkivaliokunnan pitkäaikainen jäsen.

Marjatta Airas tunnetaan niin ooppera- ja operettilavoilta kuin mustalaismusiikin ja uuden musiikinkin esittäjänä. Airas suoritti lauludiplominsa Sibelius-Akatemiassa erinomaisin arvosanoin professori Liisa Linko-Malmion johdolla. Hän on opiskellut lisäksi Ritva Auvisen johdolla ja useaan otteeseen ulkomailla. Hän on esiintynyt kaikkien suomalaisten sinfoniaorkestereiden solistina ja konsertoinut kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa ja USA:ssa. Kapellimestarikumppaneita ovat olleet mm. Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Okko Kamu ja Atso Almila. Erityisen läheistä ja pitkäaikaista on ollut yhteistyö kapellimestarien Ossi Runne ja George de Godzinsky sekä pianisti Folke Gräsbeckin kanssa.

Marjatta Airas on esiintynyt mm. Suomen Kansallisoopperassa (solistikiinnitys yli 12 v.), Savonlinnan Oopperajuhlilla, Tallinnan Estonia-teatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Oulun kaupunginteatterissa sekä useissa kymmenissä ooppera-, operetti- ja musikaaliproduktioissa koko maassa. Keskeisiä hänen yli 40 roolistaan ovat Carmen (yli 200 esitystä), Tosca, Punaisen viivan Riika, pääroolit opereteissa Mustalaisruhtinatar, Iloinen leski, Kreivitär Mariza sekä West Side Storyn Maria. Marjatta Airakselle ovat teoksiaan omistaneet mm. Kaija Saariaho ja Jukka Linkola. Hän on levyttänyt negro spirituaaleja, espanjalaista musiikkia, wieniläislauluja sekä mustalaismusiikkia ZINGARA-kvartettinsa kanssa. Suomen Operettitähdeksi Marjatta Airas valittiin MTV:n järjestämässä kilpailussa 1991.

Siilinjärveläinen Ossi Jauhiainen valmistui Sibelius-Akatemian Kuopion osastolta musiikin maisteriksi vuonna 2004. Hän valmistui myös Savonia-ammattikorkeakoulusta laulupedagogiksi jouluna 2013 ja suoritti samalla laulun A-tutkinnon opettajanaan Seija Nylund. Lisäksi hän on opiskellut periodeittain professori Jorma Hynnisen johdolla.

Ossi Jauhiainen oli mukana La Bohéme -oopperan kuorossa vuosina 2002-2003. Vuonna 2003 hän lauloi Turandot -oopperan konserttiversiossa Mandarinon osan sekä syksyllä 2004 Gershwinin Porgy & Bess -oopperan konserttiversion Porgyn osan. Keväällä 2014 hän lauloi solistina Kuopion kamarimusiikkiseuran tuotannossa, Bernsteinin oopperassa Trouble in Tahiti. Jauhiainen toimii Kuopion Alavan ev.lut. seurakunnan A-kanttorina.

 

Henri Tikkanen aloitti lauluopinnot Kuopion konservatoriossa syksyllä 2010, jatkoi 2011 konservatorion ammatilliseen koulutukseen ja 2013 Savonia-ammattikorkeakouluun. Konservatoriossa ja ammattikorkeakoulussa hänen laulunopettajansa oli Pertti Rusanen. Henri on saanut myös tunteja professori Dorothy Irvingiltä (Tukholma), professori Jorma Hynniseltä, baritoni Tommi Hakalalta sekä baritoni Fredrik Zetterströmiltä (Tukholma). Henri aloitti syksyllä 2014 opinnot Sibelius-Akatemian laulumusiikinosastolla opettajanaan Hannu Niemelä.

Henri teki ensimmäisen oopperaroolinsa Poliisiupseerina Rossinin Sevillan parturissa syksyllä 2012. Pielaveden Viulunsoittaja katolla -produktiossa kesällä 2013 ja 2014 hän lauloi Motelin roolin. Keväällä 2014 hän lauloi Sarastron roolin Mozartin Taikahuilussa sekä solistina Leonard Bernsteinin oopperassa Trouble in Tahiti. Keväällä 2015 Henri laulaa Pilatuksen osan ja bassoaariat Bachin Johannes-passiosta Hyvinkään ja Järvenpään kirkoissa. Kesällä 2015 hän laulaa Savonlinnan oopperajuhlakuorossa.

 

Elena Hämäläinen opiskeli sellonsoittoa ensin Turun Musiikkiakatemiassa Erkki Lahesmaan johdolla ja myöhemmin Göteborgin yliopiston orkesteriakatemiassa Johan Sternin johdolla. Orkesterikokemusta kertyi myös mm. Orkester Nordenista Ja European Union Youth Orchestrasta.

Vuosina 2003-2006 Elena opetti sellonsoittoa Turun koululaitoksessa. 2007-2010 Elena toimi Malmön oopperaorkesterin sellistinä ja hoiti myös äänenjohtajan sijaisuuksia. 2010 Elena muutti Madridiin perhesyistä. 2011-2012 hän työskenteli Oviedon kaupunginorkesterin varaäänenjohtajana. Ennen Kuopioon muuttoa  Elena ehti soittaa orkestereissa ja kamarimuusikkona ympäri Espanjaa ja oli mm. nykymusiikkiin erikoistuneen Matritum ensemblen jäsen.

Outi Keskisipilä on Kuopion Puijon seurakunnan kanttori ja urkujensoiton tuntiopettaja Sibelius-Akatemiassa Kuopiossa. Hän valmistui musiikin maisteriksi sekä Sibelius-Akatemian Kuopion osasosta (2004) että Esittävän säveltaiteen osastosta (2007). Urkujensoiton opettajina hänellä olivat Juha Laasio ja Jaana Ikonen. Jaana Ikosen johdolla hän suoritti A-tutkinnon vuonna 2007 ja soitti ensikonserttinsa Finlandia-talossa syksyllä 2010. Kirkkomusiikki- ja urkuopintojensa ohella hän valmistui Savonia-ammattikorkeakoulusta pianonsoitonopettajaksi (2008) opettajanaan Ella Untamala. Lukuvuoden 2004-2005 Outi Keskisipilä opiskeli urkujensoittoa Hampurin musiikkikorkeakoulussa professori Wolfgang Zererin oppilaana. Kirkkomuusikon työn ohella hän konsertoi soolokonsertein sekä yhteistyössä useiden laulajien kanssa.